Duits

Een grote variatie van verschillende klokkentypen. Met als centrum het Zwarte Woud en Hamburg. De klokken verschillen sterk in model en kwaliteit. 

De Duitsers gingen reeds vroeg over naar "massa" produktie zowel bij de Scharzwalder klokken als bij de latere messing uurwerken. Desondanks zijn er ook veel kwaliteits klokken zowel qua kast als uuurwerk. 

Regulateurs, tafelklokkken en Schwarzwalders zijn de klokken die het meest te zien zijn..

Schwarzwalder

Zowel in de kast als het uurwerk is veel hout gebruikt. De platines (frame) zijn van origine ook van hout (met metalen lagertjes) Over het algemeen zijn dit vrij eenvoudige, grove uurwerken. De  koekoeksklok behoort ook ook tot deze groep.

 

Tafelklokken

Deze komt men in allerlei  variaties tegen. Kenmerkend is het uiterlijk van hout/ houts kleur(dus meestal niet zwart gelakt ). De kwaliteit van de klokken (en uurwerken) varieert sterk. Top produktie rond 1890/1910

Regulateurs.

Deze werden in verschillende landen gemaakt. Duitsland heeft  een behoorlijke massa produktie gehad. Een anekdote is dat rond 1900 een duitse regulateur (paardjesklok e.d.) werd verkocht met korting indien men een friese klok inruilde.  Een variatie, maar eigenlijk niet te vergelijken is de Weense (regulateur). Vaak is deze van zeer goede kwaliteit.