.Franse klokken.

Zowel de uurwerken als de kasten (klokken) zijn zo divers dat er bijna niets algemeens over te zeggen is. Drie typen springen er echter uit;

Comtoise.

De opbouw van de Comtoise uurwerken (morbier) lijken veel op elkaar. Verschillen in de ophanging van de slinger (koord/ veer), plaats van de slinger (voor/achter),en het echappement (anker, spillegang).

Het uiterlijk kan verschillen van eenvoudig, de oudere, (b.v. Haantje),  tot zeer bewerkt, de nieuwere (o.a.bloemslinger), . Ook zijn er verschillende wijzerplaten. De uuurwerken horen echter in een kast. De de kasten ontbreken vaak.De klokken zijn kwalitatief goed en gaan lang mee. Specifiek is de herhaling van de slag even na het uur. Wilt u zich een antieke comtoise aanschaffendan bij aankoop opletten;  er worden nog steeds nieuwe comtoises gemaakt.

Links:

Pendules.

De vorm van de kast kan erg verschillen afhankelijk van het modebeeld of doel van de klok. Er zijn ook veel reprodukties in omloop. De uurwerken lijken uiterlijk vaak op elkaar ( ook wel Parijse uurwerken genoemd). Verschillen zitten in de maat en kwaliteit. Het model van het uurwerk is lang hetzelfde gebleven. Het slagwerk is meestal op een heldere klinkende bel.

 

Ossenoog.

Ossenoog (of oeil-de-boeuf) zegt iets over de kast. Deze benaming wordt echter voor verschillende types gebruikt. In Nederland verstaat men meestal onder ossenoog het model van de foto. De wijzerplaten kunnen dan van albast, emaille (cartouches) of glas zijn. De uurwerken zijn vaak model Comtoise of vierkante pendule uurwerken met een korte slinger. Het slagwerk is meestal op een gong.

In Frankrijk omvat de naam (oeil-de-boeuf) vaak ronde modellen (vandaar de naam).

 

Andere bekende modellen zijn b.v. Boule cartel