Regulateurs              <<<<terug naar overzicht<<

Regulateurs is eigenlijke een verzamelwoord voor verschillende type klokken.

Van oorsprong waren de "regulateurs bedoeld om de exacte tijd aan te geven; Het waren zeer nauwkeurige uurwerken met velerlei compensatie mogelijkheden (temperatuur,vochtigheid e.d.). De klokken werden vooral gebruikt om andere klokken erop af te stellen (klokkenmakers, scheepsklokken, kerkklokken e.d.) of voor de sterrenkunde.(1850)

De "echte" regulateurs werden in vele landen gemaaktn (Ook nederland). Het waren eenvoudige kasten met kwalitatieve goede uurwerken. Vaak liepen deze uurwerken ook een maand (zelfs langer) met eenmaal de gewichten opdraaien.

Later werden de regulateurs gewoner (omdat ze zo goed de tijd aanwezen), maar ging de kwaliteit van de uurwerken achteruit. De kasten werden echter meer versierd (voor in de huiskamer). Een voortvloeisel hieruit is de zogenaamde Paardjesklok (omdat er een paardje op stond). Rond 1900 1910 kon men een Friese staartklok inruilen en met een bijbetaling verwisselen met een "echte", Duitse regulateur. Vele Friese klokken zijn toen verloren gegaan.

 

Weer later gingen deze klokken met de "mode" mee en kreeg ze allerlei modellen strak en artdeco e.d..